Πόσο ασφαλή είναι τελικά τα εμαγιέ σκεύη;
Τα εμαγιέ σκεύη αποτελούν μία από τις πιο δημοφιλείς επιλογές για το μαγείρεμα και το ψήσιμο εδώ και πολλές δεκαετίες. Όμως, πολλοί άνθρωποι έχουν την απορία κατά πόσο είναι ασφαλή στη χρήση και αν πρέπει να τα επιλέγουν για την καθημερινή τους μαγειρική.
Τι είναι τα εμαγιέ σκεύη;
Τα εμαγιέ σκεύη κατασκευάζονται από μέταλλο, συνήθως χάλυβα ή χυτοσίδηρο, και επικαλύπτονται με μία επίστρωση από σμάλτο (εμαγιέ). Η επίστρωση αυτή είναι ουσιαστικά ένα γυαλί σε υγρή μορφή που ψήνεται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργεί μία λεία, ανθεκτική και μη πορώδη επιφάνεια. Αυτό το εξωτερικό στρώμα προστατεύει το μέταλλο από τη διάβρωση, ενώ παρέχει ένα ασφαλές και μη τοξικό περιβάλλον για την προετοιμασία των φαγητών.
Ποιες είναι οι χρήσεις τους;
Τα συναντάμε ευρέως στο μαγείρεμα στο σπίτι και την επαγγελματική κουζίνα. Είναι ιδανικά για:
- Ψήσιμο. Τα εμαγιέ σκεύη είναι εξαιρετικά για ψήσιμο στο φούρνο, λόγω της διατήρησης και της ομοιόμορφης διανομής της θερμότητας.
- Σοτάρισμα και βράσιμο. Η λεία επιφάνεια τους αποτρέπει τα φαγητά από το να κολλάνε, καθιστώντας τα κατάλληλα για σοτάρισμα και βράσιμο.
- Σερβίρισμα. Χάρη στην κομψή και καλαίσθητη εμφάνισή τους, τα χρησιμοποιούμε και για σερβίρισμα απευθείας στο τραπέζι.
Εμαγιέ σκεύη. Ποια είναι τα πλεονεκτήματα;
Τα εμαγιέ σκεύη έχουν πολλά πλεονεκτήματα που τα κάνουν ιδιαίτερα δημοφιλή:
- Ανθεκτικότητα. Το εμαγιέ είναι πολύ ανθεκτικό στις γρατζουνιές, τις κρούσεις και τη φθορά, με αποτέλεσμα τα σκεύη αυτά να έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής.
- Ομοιόμορφη κατανομή θερμότητας. Το μέταλλο που βρίσκεται στο εσωτερικό των σκευών προσφέρει άριστη κατανομή θερμότητας, και διασφαλίζει έτσι το ομοιόμορφο μαγείρεμα των φαγητών.
- Εύκολη καθαριότητα. Η επιφάνεια των εμαγιέ σκευών είναι λεία και δεν επιτρέπει στα φαγητά να κολλάνε, καθιστώντας τα πολύ εύκολα στον καθαρισμό.
- Ασφαλή για όλες τις εστίες. Τα χρησιμοποιούμε σε όλους τους τύπους εστιών, συμπεριλαμβανομένων των επαγωγικών.
Είναι ασφαλή;
Η ασφάλεια των εμαγιέ σκευών είναι ένα θέμα που έχει απασχολήσει πολλούς. Υπάρχει η αντίληψη ότι δεν είναι ασφαλή, κυρίως λόγω της πιθανότητας να απελευθερώνουν βαρέα μέταλλα, όπως το μόλυβδο ή το κάδμιο. Ωστόσο, οι κατασκευαστές παράγουν τα σύγχρονα εμαγιέ σκεύη σύμφωνα με αυστηρές προδιαγραφές, εξαλείφοντας εντελώς αυτές τις ουσίες.
Επιπλέον, το στρώμα του σμάλτου είναι αδρανές και δεν αντιδρά με τα τρόφιμα, ακόμα και σε υψηλές θερμοκρασίες. Αυτό σημαίνει ότι δεν απελευθερώνει καμία επιβλαβή ουσία, καθιστώντας τα εμαγιέ σκεύη απόλυτα ασφαλή για καθημερινή χρήση.
Γιατί να τα επιλέξετε;
Εκτός από την ασφάλεια, υπάρχουν πολλοί λόγοι για να τα προτιμήσετε:
- Είναι φιλικά προς το περιβάλλον, καθώς είναι πλήρως ανακυκλώσιμα.
- Προσφέρουν μεγάλη διάρκεια ζωής, μειώνοντας την ανάγκη για συχνές αντικαταστάσεις.
- Διατηρούν τη γεύση των φαγητών αναλλοίωτη.
- Είναι πολυχρηστικά και κατάλληλα για διαφορετικές τεχνικές μαγειρέματος.
Τι πρέπει να προσέχετε;
Για να διατηρήσετε τα εμαγιέ σκεύη σας σε άριστη κατάσταση, είναι σημαντικό να αποφεύγετε τη χρήση μεταλλικών εργαλείων που μπορεί να χαράξουν την επιφάνειά τους. Επίσης, καλό είναι να τα καθαρίζετε με ήπια απορρυπαντικά και μαλακά σφουγγάρια.
Επικοινωνία για περισσότερες οδηγίες σχετικά με την επιλογή του κατάλληλου σκεύους.
Βρείτε μας και στα social media.
Facebook: Κλαράκης – klarakis.gr
Instagram: @klarakis.gr